۵۷ روز از بازداشت آیت الله «محمدرضا نکونام»، روحانی و استاد مدرسه «فیضیه» قم میگذرد اما پی گیری خانواده او برای یافتن جوابی از شرایط نگه داری و دلیل بازداشت وی به جایی نرسیده است.
محمدرضا نکونام یکی از روحانیون دگراندیش حوزه است که به گفته نزدیکانش، نظرات و اندیشههایش به مذاق روحانیون سنتی خوش نمیآید.
دو روز پیش شاگردان او در مدرسه فیضیه تجمعی اعتراضی برگزار کردند و خواستار اطلاع از وضعیت او شدند. مسوولان حوزه و دادگاه ویژه روحانیت هم وعده پی گیری و اطلاع رسانی دادند اما صبح روز بعد پنج نفر از شاگردان نکونام که در شکل دادن این تجمع حضور فعال داشتند، در خانه های خود دستگیر شدند.
درحال حاضر وضعیت شاگردان دستگیر شده مشخص نیست. تماس «ایران وایر» با خانوادههای بازداشت شدگان بی نتیجه ماند. آن ها به شدت تحت فشارهای امنیتی قرار دارند و حاضر نیستند اطلاعاتی درباره بازداشت شدگان بدهند.
یکی از نزدیکان این روحانی درباره اعتراض شاگردان محمدرضا نکونام به «ایران وایر» میگوید: «از طرف دادسرای ویژه روحانیت به شاگردان ایشان گفتهاند که ایشان عرفان کاذب داشتهاند و به دلیل وجود شاکی خصوصی دستگیر شدهاند. بسیاری از این شاگردان تجمع کرده و توضیحات بیش تر خواستهاند که متاسفانه چند نفری روز بعد از تجمع دستگیر شدند.»
او درباره چهگونگی دستگیری محمدرضا نکونام میگوید: «ایشان در راه بازگشت به منزل دستگیرشدند اما پس از آن، ماموران امنیتی به خانه آمدند و تمام وسایل مربوط به ایشان، از جمله کیس های کامپیوتر، لپتاب، کتاب ها و دست نوشتههای ایشان را ضبط کردند.»
محمدرضا نکونام در کلاسهای درس خود بارها از تحجر انتقاد کرده و از نواندیشی دینی سخن گفته است. «علی»، یکی از شاگردان او به «ایران وایر» میگوید: «ایشان همیشه توصیه میکردند اگر شده فرش زیر پای خود را بفروشید اما لپ تاپ و تبلت بخرید. برای این که معتقد بودند روحانیون زمانی میتوانند با نسل امروز رابطه برقرار کنند که با ابزار ارتباطی آن ها آشنا باشند. ایشان معتقد بودند که باید واقعیتها گفته شود تا نسل امروز دین را بپذیرد.»
نکونام با دنیای مجازی آشنایی کامل دارد. بیش از یک سال است که صفحه فیس بوکی با نام او فعال شده و گزیده بحثها، سخنرانیها و نظرات این روحانی در این صفحه منتشر میشود. نکته جالب این است که این صفحه پس از دستگیری او هم قابل دسترسی مانده و از سوی ماموران امنیتی بسته نشده است.
علی میگوید: «به دلیل مشغله کاری حاج آقا، این صفحه توسط یکی از شاگردان ایشان اداره میشود اما در جریان کامل مطالب آن بودند. البته آشنایی حاج آقا با دنیای مجازی فقط در این حد نیست، ایشان واقعا به روز بودند. با شاگردانشان از طریق “واتس آپ” ارتباط داشتند و معمولا از شبکه های ارتباطی جدید استفاده می کردند.»
آیت الله نکونام همیشه در کلاسهای درس، در جمع طلاب و دانشجویان، نظرات خود را درباره حوادث اجتماعی مطرح میکرده است؛ نظراتی که چندان با نگاه و اندیشه سنتی روحانیان همخوانی ندارند. برخی از نظرات این روحانی در صفحه فیس بوکش آمده است؛ او پس از مطرح شدن «طرح حمایت از آمران معروف و ناهیان از منکر» در مجلس شورای اسلامی، گفته بود: « اسلام دین قلدری نیست. امر به معروف و نهی از منکر به معنای فضولی و تجسس در زندگی خصوصی افراد نیست.»
او در کلاس اقتصاد اسلامی هم بارها به پرداخت نقدی یارانهها انتقاد کرده است: «توزیع یارانه نقدی دربین مردم نشانه برنامه نداشتن دولت درحوزه اقتصاد بود. اینکار مثل آن است که پدرخانواده به جای برنامه ریزی برای زندگی فرزندانش، پولها را روی سر آنها بریزد یا چون پدر و مادری است که شاغل هستند و به فرزندان پول میدهند که نهار بروید ساندویچ بخورید. دو طرح اشتباه درچند سال گذشته اجرا شد و هزینههای زیادی را به کشور تحمیل کرد؛ یکی طرح مسکن مهر و یکی هم توزیع یارانه نقدی بود. الان هم خوب است سریع این دو طرح جمع و چالشهای آن اصلاح شود.»
اما نزدیکانش، سخنان او در مخالفت با آیت الله «ناصرمکارم شیرازی» را دلیل اصلی دستگیری وی عنوان می کنند.
پس از این که مکارم شیرازی استفاده از اینترنت پرسرعت و خدمات «رایتل» را جایز ندانست، نکونام در جمع دانشجویان از این موضوع انتقاد کرد. کنایه او به مکارم شیرازی در رسانهها بازتاب گستردهای یافت. او در جلسه پرسش و پاسخ با دانشجویان تهران گفت: « این آقا نمی تواند از این سیستم، از این اینترنت، از این فیسبوک استفاده کند، می گوید همه اش حرام است.»
محمدرضانکونام در همین سخنرانی با اشاره به گفته های برخی روحانیان درباره استفاده جوانان از فضای اینترنت در راستای مسایل جنسی، گفت:«شما می گویید با فیسبوک و اینترنت پرسرعت، این جوان خراب می شود؟ خب چرا این را خراب می کنی، مشکل این جوان را حل کن. شما وقتی نتوانستی نیاز این جوان به همسر را حل کنید، می رود فیلم و عکسش را نگاه می کند. کدام دیوانه ای است که اصلش را داشته باشد و خودش را به شیشه بچسباند؟! شما اگر به این جوان چلوکباب بدهید، آب گوشت و دوغ می خورد؟ حل کردن مشکل جوانان بر دولت اسلامی واجب است.»
نزدیکان او بارها برای یافتن دلیل بازداشت این روحانی به دادسرای ویژه روحانیت شهر قم مراجعه کردهاند اما جواب درستی نگرفتهاند. در آخرین مراجعه، به آن ها گفته شده که وی به دلیل داشتن شاکی خصوصی بازداشت شده اما مشخصات شاکی و دلیل شکایت عنوان نشده است.
یکی از نزدیکان محمدرضا نکونام میگوید: «شاکی ایشان آیت الله مکارم هستند. البته کلا روحانیون سنتی و کسانی که برای خودشان دکان و پیرو و مقلد دارند، از حرف های حاج آقا خوششان نمیآید. واقعیت این است که وقتی میبینند جوانان زیادی، چه در داخل و چه از خارج از ایران به تفکرات حاج آقا گرایش پیدا میکنند، احساس وحشت و حسادت میکنند و بحث شاکی خصوصی هم به همین حسادت و وحشت مربوط میشود.»
آخرین نظر این روحانی که در صفحه فیس بوکش مطرح شد، درباره موسیقی است. او هم زمان با داغ شدن بحث تکخوانی زنان و انتشار نظر مراجع عظام درباره حرام بودن آن، گفت: «درباب موسیقی باید عرض کنم وقتی قرار است شما در تایید یا رد مطلبی حرف بزنید، باید تخصص داشته باشید. امروزه بیتخصص کسی حرف بزند، حرفش بی اساس است و تحمیلی.»
پیش از این درگفتوگو با خبرگزاری «فارس» نیز گفته بود که هشت سال به طور تخصصی درس موسیقی خوانده است.
خانواده نکونام در این مدت تنها یک بار او را در دادسرای ویژه روحانیت شهر قم ملاقات کردهاند. او در این ملاقات که با حضور نیروهای امنیتی انجام شده، حرفی از برخوردها و نحوه بازجوییها نزده اما دو روز پیش در تماس تلفنی از فرزندانش خواسته است که مجوز انتشار کتاب هایش را به دادسرای ویژه روحانیت تحویل دهند.
به نوشته وبسایت آیتالله نکونام، او بیش از یک صد مقاله و کتاب در عنوانهای مختلف فقهی و معرفتی دارد که در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است. چندی پیش دادگاه ویژه روحانیت قم از توزیع رساله فقهی وی در ایران جلوگیری و تمامی نسخه های آن را جمع آوری کرده بود.
0 thoughts on “بازداشت یک استاد حوزه با شکایت یک مرجع تقلید”