فیلتر ممنوع!

نسل چهارم زندانیان سیاسی جمهوری اسلامی: ۲۱ ساله های زندان اوین

سی و شش ساله شدن انقلاب اسلامی را در حالی جشن می گیریم که در نظام برآمده از آن انقلاب ضد استبدادی، هنوز منتقدان زندانی می شوند، آن هم در حالی که رهبرانی در این نظام بر سر کارند که اکثر آنها در رژیم استبدادی پیشین، خود زندانی سیاسی بوده اند. داستان تکراری «انقلاب فرزندان خود را می‌خورد» حالا به اینجا رسیده که حتی از متولدان دهه هفتاد، یعنی سومین دهه حیات انقلاب، هم جوانانی به عنوان زندانی سیاسی و به جرم انتقاد از حاکمیت در زندان اند؛ آن هم در همان زندانی که ۳۶ سال قبل در چنین روزی به دست انقلابیون فتح شد.

امیر شکیب-Amir Shakib

به گزارش کلمه، از ۲۱ بهمن ۱۳۵۷ که زندان اوین به دست نیروهای انقلابی فتح شد و زندانیان سیاسی ناباورانه آزاد شدند و مردم آنها را روی دست تا خانه هایشان بردند تا ۲۲ بهمن ۱۳۹۳ دقیقا سی و شش سال و یک روز گذشته است. اما دیو استبداد هنوز از میان جوان ترین فرزندان این انقلاب هم قربانی می گیرد.

اینگونه است که در سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، به جایی رسیده‌ایم که نسل چهارم انقلاب هم تنها و تنها به جرم اختلاف عقیده و یا اعتراض به وضعیت کشور به ویژه فسادهای حاکم و حمایت از مطالبات دموکراسی‌خواهانه جنبش سبز، در زندان‌های حکومت محبوس و با حکم‌های طولانی مدت روبه‌رو هستند.

اکنون پس از متولدین دهه ۵۰ و ۶۰ نوبت به دهه هفتادی‌ها رسیده است. جوانانی که تازه پا به عرصه فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی گذاشته‌اند و حتی فرصت نکرده‌اند تجربه‌ای فرا بگیرند. جوانان متعهد و دلسوزی که می‌خواهند در کشوری آزاد و آباد زندگی کنند و هر کدامشان باری بردارند.

پس از گذشت پنج سال و نیم از اعتراضات مردمی علیه تقلب گسترده در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و کودتای انتخاباتی آن سال، هنوز بازداشت و دستگیری افراد به دلیل شرکت در آن اعتراضات ادامه دارد. هرچند که آن کودتای انتخاباتی با بازداشت تعداد زیادی از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب وروزنامه‌نگاران و شخصیت‌های حزبی و نامدار اصلاح‌طلب همراه بود اما در این بین افراد زیادی از مردم بودند که به دلیل حمایت از گفتمان اصلاح‌طلبی و مهندس موسوی و کروبی، به میدان آمدند و گرفتار شدند. به طوری که هنوز هم پس‌لرزه های آن انتخابات دامن بسیاری را می‌گیرد.

در این میان، زندان اوین هم اکنون حداقل پنج زندانی سیاسی ۲۱ ساله دارد. جوانان کم سن و سالی که در سال ۸۸ هنوز به سن قانونی برای رای دادن نرسیده بودند اما سن کم مانع از حق‌طلبی و تلاش آنها برای رسیدن به دموکراسی نشد.

سید مسعود سیدطالبی، علی نوری، سعید حسین زاده موحد، محسن رحمانی پیام و رهام برکچی‌زاده، پنج زندانی سیاسی زندان اوین هستند که همگی متولد سال ۱۳۷۱ هستند.

علی نوری دانشجوی مهندسی عمران از دانشگاه آزاد اسلامی پرند بوده که سه ماه و نیم در بازداشتگاه ۲ الف سپاه پاسداران در اوین بوده و ۲ هفته قبل به بند عمومی، اندرزگاه هشت منتقل شد. این زندانی سیاسی جوان بر اثر فشارهای وارده در مدت ۲۳ روز حبس انفرادی در بازداشتگاه ۲ الف، دچار بحران روحی شدید شده است و بعد از انتقال به بند عمومی، همچنان در وضع ناگواری بسر می‌برد. نوری همچنان منتظر تعیین تاریخ دادگاه خود است و در قرار بازداشت موقت به سر می‌برد.

محسن رحمانی پیام دیگر زندانی سیاسی ۲۱ ساله است که به اتهام برافراشتن عکس مهندس موسوی در مراسم سخنرانی دکتر حسن روحانی در جماران هنگام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ به ۷ سال زندان محکوم شده است. او هم اکنون در بند ۸ زندان اوین محبوس است.

رهام برکچی‌زاده دانشجوی فیزیک دانشگاه شهید بهشتی، دیگر زندانی سیاسی ۲۱ ساله ای است که به ۷ سال و نیم زندان محکوم شده است. تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی و توهین به رهبری از اتهامات این جوان و فعال سیاسی است. با وجود تلاش وزارت علوم و زندان اوین، دانشگاه شهید بهشتی با شرکت رهام برکچی‌زاده در امتحانات ترم گذشته مخالفت کرده است. این دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی در سن ۱۷ سالگی، در حالی که دانش آموز مقطع پیش دانشگاهی بوده، در اعتراضات سال ۸۸ شرکت داشته است. او نیز اکنون هم در بند ۸ زندان اوین به سر می‌برد.

او که در سال ۱۳۸۹ در رشته کارشناسی فیزیک آن دانشگاه پذیرفته شده بود، در آذرماه ۱۳۹۰ در منزل خود دستگیر و به بند امنیتی ۲۰۹ زندان اوین منتقل می‌شود. وی پس از تحمل ۴۰ روز بازداشت که یک ماه از آن را در سلول انفرادی بوده، به قید وثیقه آزاد می شود. رهام برکچی زاده خرداد ۱۳۹۱ در دادگاه بدوی به ریاست قاضی صلواتی به هفت سال و نیم حبس محکوم می شود؛ حکمی که عینا در شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر می شود.

سعید حسین زاده موحد دیگر زندانی سیاسی است که صرفاً به دلیل وجود شماره تلفن او در گوشی موبایل یکی از بازداشت‌شدگان، توسط سپاه پاسداران دستگیر و روانه بازداشتگاه دو الف شده است. او دو هفته قبل به بند عمومی اوین منتقل شد.

امید علی شناس و آسو رستمی دیگر بازداشت شدگان سپاه پاسداران بعد از چند ماه بازداشت در ۲ الف به بند عمومی منتقل شدند و به همراه سعید حسین‌زاده و علی نوری منتظر تعیین زمان دادگاه خود هستند. آسو رستمی و علی نوری در تجمع کوبانی مقابل ساختمان سازمان ملل بازداشت شدند.

در میان زندانیان سیاسی بند ۳۵۰ نیز یکی از احکام سنگین اختصاص پیدا کرده است به سید مسعود سیدطالبی، که متولد ۱۲ فروردین سال ۱۳۷۲ است و حالا به جرم داشتن چند صفحه انتقادی در فیس بوک که اجتماع و تبانی و توهین تلقی شده، با حکم بدوی ۲۰ سال حبس مواجه شده است. دادگاه تجدیدنظر هنوز حاضر نیست جزییات رای خود را در این پرونده به وکلا ابلاغ کند.

مسعود سیدطالبی که مهرماه ۱۳۹۲ بازداشت شده، حالا حدود ۵۰۰ روز است که بدون وقفه در زندان اوین بوده، حکم قطعی ندارد و از تحصیل در دانشگاه  بازمانده است.

منبع

0 thoughts on “نسل چهارم زندانیان سیاسی جمهوری اسلامی: ۲۱ ساله های زندان اوین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *