صادق زیباکلام طی نامه ای به علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، درباره دغدغه هایش برای طرح «عفاف و حجاب» که این روزها در مجلس شورای اسلامی در حال تصویب شدن است، سوالاتی را مطرح کرده است. به گزارش سحام، متن نامه صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران به علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر علی مطهری
نماینده محترم مردم تهران در مجلس شورای اسلامی شیدالله ارکانه
با سلام و تحیات و اداء احترام به روح پرفتوح ابوی شهید تان
جنابعالی درچندین نوبت دولت را متهم نموده اید که درامرحجاب اهتمام لازم را نمی نماید. هفته پیش هم مجددا فرمودید که«دولت اساسا در پی تحقق امرحجاب و رعایت عفاف نیست»البته جنابعالی تنها منتقد دولت دراین فقره نیستید. ظرف یکسال و چند ماهی که از عمردولت یازدهم می گذرد، جدیترین انتقادی که ازجانب مخالفین و منتقدین به آن وارد شده درخصوص غفلت از مسائل فرهنگی و ازجمله و مهم ترین آن حجاب میباشد. من فرض را براین میگذارم که نیت منتقدین واقعا هم حجاب وعفاف است و فرهنگ بهانه برای حمله به دولت نیست. من فرضرا براین میگذارم که اگرنامزد موردنظر اصولگرایان درانتخابات ۲۴ خرداد۹۲ هم پیروز میشد، منتقدین امروزهمچنان همین انتقادات را به آن وارد می کردند. درمورد شما فرض نمیگیرم بلکه یقین دارم که اینگونه میشد. برخلاف دیگرانی که در زمان تصدی دولت مورد حمایت خودشان هیچ انتقادی به آن روا نمیداشتند یا حداکثر به دادن تذکری خیلی ملایم و دوستانه بسنده میکردند، حضرتعالی دردولت جناب آقای دکتراحمدی نژاد هم همین رویه را داشتید. «سیاسی کاری» تحت لوای انتقاد از«وضعیت نامطلوب فرهنگ، حجاب و عفاف» به کنار، بنده چند پرسش درخصوص این دست انتقادات که هر روز هم درحال افزایش هستند از محضرتان دارم:
– نخست آنکه دولت یازدهم و یا اساسا هر دولت دیگری چه اقداماتی میتواند درخصوص حجاب و عفاف بهعمل آورد؟
قوه مجریه دو دسته رویکرد میتواند درخصوص حجاب داشته باشد: اجبار و تذکار. فرض بگیریم که دولت آقای روحانی خواسته باشد برسیاق اجباربرود و از فردا با گرفتن و زدن و بستن درکوچه وخیابانها حجاب و عفاف را درست نماید. پرسش بنده ازجنابعالی و سایر منتقدین فرهنگی دولت آناست که آیا دولت ابزاری برای تحقق اجبار دارد؟ آیا نیروی انتظامی، بسیج و سایر قوایی که برای تحقق امراجبار می بایستی بهکارگرفته شوند دراختیار رئیس جمهورهستند؟ آیا اعمال مجازات زندان یا مجازاتهای دیگر در ید قوه مجریه است؟ ایضا اگر دولت خواسته باشد رویه تذکار، فرهنگ، پند وارشاد را بکار گیرد، آیا بازهم میتوانیم بگوییم که امکانات فرهنگی دراختیار دولت است؟
جناب آقای دکترمطهری عزیز؛
کدام یک از ارگانها و نهادهای جدی متولی امر فرهنگ از صداوسیما، سازمان تبلیغات اسلامی، شورایعالی انقلاب فرهنگی، حوزه هنری سازمان تبلیغات، ائمه جمعه و جماعات، دارالتقریب، سازمان ارتباطات فرهنگی، حوزههای علمیه… گرفته تا دهها بنیاد، سازمان، نهاد، موسسه، دانشگاه، مراکزمطالعاتی و تحقیقاتی که متولی امورفرهنگی ودینی هستند، زیرنظر و تحت امر قوه مجریه هستند؟
بنده چندی پیش درنامه سر گشادهای خطاب به شماری از ائمه محترم جمعه با ذکراعداد و ارقام مستندا نشان داده بودم که بودجه صرفا برخی از این نهادها چندین برابر وزارت ارشاد میباشد و برخلاف ارشاد بههیچ نهادی هم درقبال هزینههایشان پاسخگو نیستند. این هم حکایتیست که وزارت ارشاد(که برای یک ریال هزینهاش میبایستی تمام و کمال پاسخگو باشد) بههمراه دولت میبایستی پیرامون حجاب و عفاف پاسخگوباشند و به مجلس احضار میشوند، اما دهها بنیاد و نهاد و سازمان و موسسه که چندین و چند برابرارشاد برای امورفرهنگی بودجه دریافت میکنند هیچوقت مورد هیچ پرسشی قرار نمیگیرند. هیچوقت کسی از آنان نمیپرسد که پس با آنهمه بودجه چرا وضع حجاب و عفاف کشوراین چنین است؟ این هم حکایتیست که مجلس محترم وظیفه شرعی وقانونی خود میداند که از دانشگاه آزاد که یک ریال بودجه دریافت نمی کند تحقیق و تفحص بهعمل آورد اما حتی طرح یک سئوال از دستگاههای فرهنگی که میلیاردها تومان ردیف بودجه سالیانه دارند را جزء وظایف قانونیاش نمیداند.
– پرسش دومم ازحضرتعالی درخصوص طرح حجابوعفاف است که درمجلسمحترم این روزها مطرح شدهاست. ازجزییات که بگذریم کلیتش آناست که منبعد با بدحجابان همانند بزهکاران و مجرمین برخورد خواهد شد. آنان هم به«کلاس های بازآموزی» اعزام میشوند و هم مورد مجازات از جمله مجازات نقدی قرارخواهند گرفت. برای کارکنان دولت و موسسات بزرگ هم ایضا تنبیهاتی درنظرگرفته شده. به موازات این طرح، لایحه قانونی نمودن امربه معروف و نهی ازمنکر هم درمجلس مطرح است. این طرحها و اقدامات دیگر مبین آناست که اصولگرایان ازنصیحت و پند و اندرز و کارفرهنگی در خصوص حجاب ناامید شده و بهسروقت ارعاب و اجبار و مجازات رفتهاند. شخصا معتقدم که این رویکردشان هم هیچ ثمری بهبارنخواهد آورد و بهجز دامن زدن به تنشهای اجتماعی حاصل دیگری نخواهد داشت. درخصوص این رویکرد یقینا پرسشهای متعددی از منظرحقوقی، قانون اساسی، حقوق بشر، حقوق شهروندی، تربیتی، اخلاق وغیره مطرح خواهند شد.
اما جناب دکترمطهری بنده شخصا دوسئوال از جنابعالی و سایر دوستان اصولگرا که بهدنبال قانونی ساختن این طرحها هستند دارم: نخست آنکه چه شد درایران قبل ازانقلاب که من و شما هیچ چیز دستمان نبود و همه امکانات تبلیغاتی، فکری، فرهنگی، هنری، دینی، و… در دست حریفمان بود، کسر قابل توجه ای از زنان، جوانان، دانشجویان و تحصیلکردهها ی جامعهمان به شهادت سالهای مقارن با انقلاب بدون نیاز به امثال لوایح«حجاب و عفاف»و«امربه معروف و نهی ازمنکر» و اعمال هیچگونه عنف و اجباری حجاب و اسلام را برگزیدند؟ اما امروز که همه امکانات در دستان ماست بالاخره و سرانجام به زور متوسل شده ایم؟ دغدغه دومم خیلی عمیقتراست: جناب دکترمطهری، خداوند سبحان درابلاغ رسالت پیامبری به نبی اکرم(ص) بهجز دعوت مردم به ایمان آوردن به خدای نادیده آیا وظیفه اعزام اجباری آنان به بهشت را هم به ایشان(ص) محول مینمایند؟ اگر خداوند متعال چنین وظیفهای را بر فرستاده اش(ص) تکلیف ننموده، درآنصورت اینکه جنابعالی چنین تکلیفی را بر ذمه جمهوری اسلامی می نهید چه وجهی پیدا می کند؟
ایام بکام باد
صادق زیباکلام
بیست و پنجم مهرماه یکهزاروسیصدونودوسه
0 thoughts on “نامه زیباکلام به علی مطهری درباره طرح حجاب وعفاف”